•  Pozovite: 021/468 971;065/90 20 357;
  •  Е-mail: timvetns@gmail.com

Radno Vreme ambulante Tim Vet

SAVETI

BOLEST SRČANOG CRVA - DIROFILARIOZA

Uzročnik bolesti srčanog crva je nematoda, Dirofilaria immitis, koja naseljava arterije pluća, a tek u odmaklom stadijumu bolesti, paraziti se mogu naći i u samom srcu.

Pravi domaćini za ovog crva su psi i divlji kanidi (vuk, šakal i sl.), ali se dirofilarija može naći i kod mačaka (verovatnoća infestacije je 10 puta manja nego kod pasa).

Prenosioci ove bolesti su komarci, i to sve vrste koje se mogu naći na našem podneblju.

Polno zrela ženka Dirofilaria immitis u krvotok domaćina (zaraženog psa/mačke) oslobađa mikrofilarije (larve mikroskopske veličine), koje zatim komarac ugrizom unosi u svoj organizam, gde one sazrevaju u infektivne larve (L3 larva). Kada komarac koji nosi larve L3 ujede krajnjeg domaćina (psa, mačku) u njemu se razvija larva L4, koja za oko 6 meseci prelazi u odrasli oblik crva koji može narasti i do 30 cm.

Simptomi koji se najčešće javljaju su: kašalj, zamor, letargija, abnormalan nalaz pri auskultaciji srca i pluća, a u poodmaklom stadijumu ascites (nakupljanje vode u trbušnoj duplji) i sinkope (gubitak svesti usled srčane slabosti).

Bolest se može dijagnostikovati brzim antigen testovima čija je specifičnost gotovo 100%, što znači da ne postoje lažno pozitivni rezultati.

Postoje tri vrste terapije koje se sprovode u zavisnosti od stepena oboljenja životinje.

  • Kod blago i umereno obolelih se preporučuje brzoubijajući tretman, tj. adulticidni tretman kojim se direktno ubijaju odrasli oblici crva.

  • Kod teško obolelih životinja savetuje se dugotrajni (slow kill) tretman, koji može da traje i preko 10 meseci. Terapija se sprovodi 2 puta mesečno dok se ne dobiju 2 uzastopna negativna rezultata na testu.

  • Za najteže obolele pacijente primenjuje se hirurško uklanjanje parazita, ali je prognoza u takvim slučajevima uglavnom loša.

Preventiva se ogleda u korišćenju preparata koji deluju na razvojne oblike crva, a koriste se i repelenti za komarce. Najvažnija primena ovih sredstava je od aprila do novembra, što se poklapa sa sezonskom aktivnošću komaraca.

 

Postavite pitanje !

Email:
Naslov:
Poruka:
unesite tačan rezultat =1+4