•  Pozovite: 021/468 971;065/90 20 357;
  •  Е-mail: timvetns@gmail.com

Radno Vreme ambulante Tim Vet

SAVETI

STERILIZACIJA PASA I MAČAKA

Sterilizacija podrazumeva hirurško otklanjanje jajnika i materice, ili samo jajnika, u cilju sprečavanja razmnožavanja životinje. Danas je poznata činjenica da se blagovremenom sterilizacijom prevenira nastanak tumora mlečne žlezde, koji su kod kuja maligni u 50% slučajeva, a kod mačaka i do 80%. Takođe, sterilisane ženke ne mogu oboleti od piometre (gnojno zapaljenje materice koje može dovesti do sepse i uginuća).

 

sterilizacija 

Zabluda je da životinju treba pustiti bar jednom da se ošteni, odnosno omaci, zbog sticanja "majčinskog instinkta", regulacije hormona, bolje kondicije životinje i itd.. Preporuka je da se kuje sterilišu pre prvog polnog žara, a to je negde oko 8 meseci starosti, a mačke čak i ranije.

Što se tiče mačora, preporuka je kastracija. Kastrati znatno ređe oboljevaju od mačijih zaraznih bolesti, ne obeležavaju teritoriju, a ako se blagovremeno obavi zahvat, postaju pitomiji. Međutim, kod kastriranih mačora treba voditi računa o gojaznosti, kao i bolestima donjih mokraćnih puteva.

Kod pasa kastriranje retko kad ima uticaj na promenu ponašanja (teritorijalni psi i dalje ostaju takvi), pa se kod njih, kad se ne radi o kontroli populacije, kastracija sprovodi u smislu terapije (tumori testisa, uvećanje prostate).

 

Postavite pitanje !

Email:
Naslov:
Poruka:
unesite tačan rezultat =1+4