•  Pozovite: 021/30 39 589;065/90 20 357;
  •  Е-mail: timvetns@gmail.com

SAVETI

 

KALENDAR VAKCINACIJE

Odavno su poznate koristi preventivne vakcinacije i tu vlasnici retko kad imaju dilemu. Ono što ih često zanima je kada je idealno vakcinisati ljubimca i da li je vakcinacija protiv zaraznih bolesti neophodna i starijim psima i mačkama.

Po rođenju psi i mačke nasleđuju zaštitna antitela od svojih majki koja ih štite oko 6 nedelja. Prvu vakcinu psi bi trebalo da prime upravo u uzrastu od 6 nedelja. Druga doza se daje sa 9 nedelja i poslednja sa 12 nedelja starosti kada je imuni sistem i najkompetentniji za dobar imuni odgovor. Jačina imunog odgovora zavisi od samog imuniteta jedinke. Zato se i vakcinišu samo zdrave i od parazita slobodne životinje.

Većina vakcina za pse, koje su dostupne na našem tržištu, su petovalentne i sadrže: atenuirani virus štenećaka, adenovirus pasa (zarazni hepatitis), virus parainfluence (zarazni kašalj pasa), parvovirus (mačija kuga) i inaktivisane bakterije Leptospira spp.. Jedino oboljenje koje je starosno predisponirano je mačja kuga (oboljevaju samo mladi psi), dok su sve ostale zarazne bolesti zastupljene i kod starijih pasa. Zato se i preporučuje vakcinisanje na svakih 12 meseci, koliko i traje zaštitni imuni odgovor.

Vakcine za mačke sadrže: atenuiran herpes virus, antigen kalici virusa, atenuiran virus panleukopenije, a četvorovalentne vakcine sadrže još i atenuirani soj Chlamydophila felis.

Preporuka je da se zdrave mačke vakcinišu sa 8 nedelja, a revakcinišu sa 11 ili 12 nedelja starosti, a potom jednom godišnje.

Za mačke se savetuje i vakcina protiv mačje leukemije (smrtonosno i zarazno virusno oboljenje), ali se pre same vakcinacije preporučuje testiranje na virus leukemije. Poželjno je da se ova vakcina aplikuje u 9. nedelji života ili kasnije. Revakcinacija sledi u 12. ili 13. nedelji, a potom na svake dve godine.

Postavite pitanje !

Email:
Naslov:
Poruka:
unesite tačan rezultat =1+4